← Overzicht

Reinforcing Practical Learning

Een nieuwe leeromgeving
Hier zijn we, bewust ongeschoold, bewust van het feit dat we moeten leren. Zelfs als het ongemakkelijk aanvoelt. En we moeten eerst ontleren. Dit is de eerste stap naar persoonlijke groei. De dominante benadering van leren in de westerse samenleving is gebaseerd op kennis en intellectuele arbeid. Al doende leren, beroepsopleiding en niet-formeel leren worden als minder waardevol ervaren. Hoewel veel mensen de kracht van ervaring erkennen. Door in 2010 een onafhankelijke makerspace op te zetten werd duidelijk hoe deze omgevingen kunnen bijdragen aan ieders leerervaring. Niet ingebed zijn in het onderwijssysteem was de kracht en tegelijkertijd de last van alle ruimtes die we omschrijven als een makerspace, fablab en hackerspace. Samen met een internationaal netwerk van onderwijzers, professionals in technische omgevingen en beleidsmakers zijn we begonnen met het opstellen van het beoordelingskader, modaliteiten, kenmerken en interacties die formeel leren stimuleren in een open en toegankelijke omgeving.
Het perfecte recept
En nee, we waren niet alleen. Meermaals zochten studenten, onderzoekers, lab-eigenaren en initiatiefnemers van toekomstige labs de baanbrekende labs op om het recept van de community-based makerspace te begrijpen. Velen van hen zijn begonnen met het opstellen van de schets op basis van toegankelijke machines, regels en doelgroepen.
Hela, het opstellen stopte na de praktische installatie van de harde infrastructuur, het definiëren van een doelgroep, het definiëren van een dienst. Maar hoe zit het met echte connecties tussen mensen? Hoe zit het met wederkerigheid, wederzijdse bewondering, deel uitmaken van een gemeenschap en je veilig voelen op weg naar het ontwikkelen van nieuwe vaardigheden? Dus wat is het dan dat het ‘werkt’?
Een echte familie, die bijeen blijft
Jarenlang bestond onze makers community uit meer dan 100 betalende leden, maar we hadden bijna nooit het gevoel dat we niet genoeg machines hadden. Op een gemiddelde woensdagavond kwamen meer dan 20 mensen bijeen, bijna allemaal zonder deadlines of concrete plannen, maar met zoveel te bieden. Wat ze wilden, was bij de groep horen, samen projecten bouwen. Projecten die vooral uitzonderlijk, innovatief en eigendom van hen waren. Een apparaat om de luchtkwaliteit op je fiets te meten, een solarlamp voor TOGO, een recyclebot die 3D-geprint afval omzet in filament waren projecten onder leiding van het Timelab-team, maar er waren nog veel meer bevredigende samenwerkingen tussen de makers. Het profiel van deze groep was +40 blanke mannen, met een technische opleiding, met de behoefte om hun creativiteit de vrije loop te laten en bij te dragen aan de wereld. We werkten in een omgeving met een sterke no-nonsense instelling. We ontdekten hoe krachtig het was om kennis te hebben over hoe dingen werken, hoe de wereld werkt. Ja, zo was het. Citaten als: ‘als je het niet kunt openen, ben je niet de eigenaar’ en ‘er is altijd een oplossing’, werden onderdeel van het mentale DNA van de organisatie. Lionel, Fernand, Kris, Lieven B, Kurt, Koen, Jeffrey, Jan, Lieven S, je weet waar we het hier over hebben. Jullie erfenis leeft nog steeds.
En er was Midas. Hij was nog geen 14 toen zijn moeder ons belde om te vragen of hij lid kon worden van onze makersgemeenschap, want hij verveelde zich op school. Hij was wanhopig op zoek naar tutorials en communities die hem konden helpen bij het bouwen van zijn Arduino-vliegtuig. Binnen de kortste keren werd hij een deel van de familie. Hij werd bekrachtigd, gecoacht en gestimuleerd door de anderen. Tegenwoordig is hij afgestudeerd aan de aerodynamica van de TU Delft, een van de jongste ooit. Midas had geluk. Hij had ouders die hem elke woensdagavond naar Timelab konden brengen. Hij had de mogelijkheid om te kiezen. Wat als we meer Midassen konden vinden met minder privileges? We zagen hoe kwetsbare mensen hun professionele en sociale leven een vliegende start konden geven door te leren in een makerslab. We onderzochten de rol van de coach in sport en cultuur, gamification van het ontwikkelen van vaardigheden, beoordelingsinstrumenten en veel luisteren naar individuele verhalen, persoonlijke doelen en percepties van de kracht van de maker-omgeving.
Levenslang leren
Met de steun van de Europese financiering van Leonardo Da Vinci voor beroepsonderwijs (tegenwoordig: Erasmus +), hebben we een beoordelingsinstrument voor leerlingen ontwikkeld in het concept van het project Formalab. Later hebben we het in verschillende landen en binnen verschillende contexten en groepen in het voortgaande project Declic’in getest. Met het project Sports 4 Everyone ontwikkelde een groep makers, onder leiding van kunstenaar Zeljko Blace, een methodiek voor debat over inclusie in sport. Door een voetbaltafel in een diversiteitstafel te transformeren, leren de makers over verschillende aspecten van individualiteit en ontwerpen ze hun eigen beeldje voor op de tafel. Het eindresultaat is een tafel voor hun clubhuis of ontmoetingsplaats. Toegevoegd aan de hands-on workshop was een workshop over queering-sporten en het uiten van het ongehoorde.
Met ondersteuning van Erasmus + is er weer een iteratie aan de stream toegevoegd: Makerspace for Inclusion (M4I). Samen met partners Digijeunes (FR), Horizonlab (IT), Transit Projectes (SP) en NOD Makerspace (RO) hebben we ons opnieuw geëngageerd om de makerspace-omgeving te promoten als middel om de sociale inclusie van jongeren te bevorderen. De resultaten van het project zijn een methodologie voor educatieve maker-activiteiten, een reeks maker-workshops en bijbehorende instructables, een videoserie om een ​​inclusieve makerspace op te zetten en een beoordelingsinstrument voor de validatie en erkenning van vaardigheden die zijn verworven in een makerspace-omgeving.
Brave Spaces
Hoewel deze nieuwe laag in 2021 wordt toegevoegd, beginnen we er steeds meer van overtuigd te raken dat de hervorming van het onderwijs begint met de omgeving waarin empowerment wordt gestimuleerd en waar we een manier vinden om middelen te delen, conflicten niet te vermijden en vertrouwen op te bouwen. Door onze ruimte permanent open te stellen voor een school, overwinnen we het tijdsbestek van een workshop in het laboratorium, tutorials en harde competentie-gebaseerde evaluaties. Samen met Keerpunt Freinetschool ontwikkelen we het concept van Brace Spaces, en ontwerpen we onze ruimte volgens de lessen in queer gebarentaal en een 3D / VR-omgeving voor (ont)leren.

Documenten

Volg ons op instagram met #m4inclusion

Mensen (13)

Partners (5)

Evenementen (7)

2020
11 dec

Pilot testing M4I: Kickertables for diversity

In november en december 2020 testen we elke vrijdagnamiddag een workshop van Makerspace for Inclusion (M4I) uit met een lokale school. Vandaag testen we Kickertables for diversity.
calendar
13:00
2020
4 dec

Pilot testing M4I: Laser cut yarn from old T-shirts en Tricolor rope belt

In november en december 2020 testen we elke vrijdagnamiddag een workshop van Makerspace for Inclusion (M4I) uit met een lokale school. Vandaag testen we Laser cut yarn from old T-shirts en Tricolor rope belt.
workshop
13:00
2020
27 nov

Pilot testing M4I: Hyper local radio

In november en december 2020 testen we elke vrijdagnamiddag een workshop van Makerspace for Inclusion (M4I) uit met een lokale school. Vandaag testen we Hyper local radio.
workshop
13:00
2020
20 nov

Pilot testing M4I: Drawing to sticker en 2D drawing to 3D print

In november en december 2020 testen we elke vrijdagnamiddag een workshop van Makerspace for Inclusion (M4I) uit met een lokale school. Vandaag testen we Drawing to sticker en 2D drawing to 3D print.
workshop
13:00
2020
16 nov

Pilot testing M4I: Infomoment

In november en december 2020 testen we elke vrijdagnamiddag een workshop van Makerspace for Inclusion (M4I) uit met een lokale school. De kick-off vindt plaats op maandag 16 november met een digitaal infomoment.
kick-off
19:00
2020
9 mrt

Makerspace for inclusion - Bucharest

3rd partnermeeting of the Makerspace for inclusion-team. This time at NOD makerspace in Romenia.
calendar
9:00
2019
7 okt

Makerspace for inclusion - Barcelona

kick-off
9:00
toon meer evenementen (5)