← Overzicht

Remodeling Common Ground

Traditionele volkeren in Samoa bouwen hun kano’s aan de hand van een overgeleverd lied, dat het bouwproces beschrijft. Ze vellen de boom; verwijderen de takken van de stam; halen de bast weg; hollen het binnenste uit; snijden de buitenvorm van de romp; vormen de boeg en de achtersteven; snijden decoraties uit op de boeg… Elke kano gemaakt volgens dit proces is anders; ze zijn allemaal mooi op hun manier, omdat het proces zo licht, zo eenvoudig, zo direct is. Er wordt geen tijd verloren aan vragen zoals: welk soort kano we zullen bouwen, welke vorm de romp moet krijgen, of er stoeltjes in moeten plaatsen – al deze beslissingen zijn al genomen – zodat alle energie en alle gevoel van de makers besteed wordt aan het specifieke karakter van precies deze kano.

De belichaming van het geheugen

Wat zorgt ervoor dat een herinnering tot leven komt? Hoe dragen we kennis over in de tijd en op een andere manier dan in theorie of taal? Wat kunnen we van de tribale volkeren leren? In een tijdsbestek van 10 jaar zijn er veel co-creatie projecten opgezet. Sommigen waren zeer succesvol, anderen waren van zeer korte duur of werden geconfronteerd met interpersoonlijke problemen, onduidelijke processen of veranderende doelen. Het project Adem (ik-adem.be) was een van de acupunctuur momenten in de ontwikkeling van de co-creatie methodiek waarbij meer dan 20 mensen bezig waren met het maken van een toestel om de kwaliteit van de lucht tijdens een fietstocht te meten. Er was geen budget, geen strikte deadlines, maar een zeer rigide coaching van de groep in het incrementele ontwerp van het apparaat, de werkplaats, de handleiding en de campagne.
 

Het project Calabaaz toonde aan hoe belangrijk de begeleiding en het doel zijn voor een groep makers om zich intrinsiek gemotiveerd te voelen om samen te werken.Het vorige succesverhaal van Calabaaz, een zonnelamp voor Togo, toonde aan hoe belangrijk de begeleiding en het doel zijn voor een groep makers om zich intrinsiek gemotiveerd te voelen om samen te werken. Door de jaren heen is de kennis van Timelab op een zeer organische manier gegroeid. In 2017, tijdens de start van de sprinters, het experiment met NEST en de samenwerking in het commons-transitieplan van Gent, kwam de behoefte aan een formele gemeenschappelijke basis rond praktisch leren naar voren en leidde dit tot de oprichting van de School of Commons. Geïnspireerd door de patroontaal van Christopher Alexander en beïnvloed door vele andere denkers over modellen en principes voor commons, ontstond de eerste reeks patronen voor de School of Commons. Als observaties van aspecten en perspectieven die we willen heroverwegen, gecombineerd met praktische voorstellen voor manieren om het veranderingsproces te beïnvloeden, werden de patronen de ruggengraat van een trainingsprogramma en later een bordspel. Naast het gebruik van het bordspel in participatieve processen in onze eigen projecten en voor anderen, bieden we ook een coaching programma aan om je eigen spel te maken, met je eigen echte cases en tools.


Ontdekken van gedeelde ervaringen overheen tijd en ruimte

Door meerdere iteraties op verschillende plaatsen te organiseren, met behulp van de methodes van School of Commons, ontwikkelen we een taal om ervaringen te delen en op een praktische manier collectieve kennis op te bouwen, gebaseerd op experimenten, debat en publicaties.

Documenten

Volg ons op instagram met #schoolofcommons

Mensen (3)

Partners (4)

Evenementen (8)

2021
12 sep

Werken in de commons

Studenten van DAS Arts Amsterdam maken kennis met de School of Commons game.
calendar
12:00
2020
3 dec

Commons in Brussels: Commons en cultuur (Online)

Wie beheert en cureert de culturele ontmoetingsplaatsen in de stad? Welke rol krijgen de bezoekers toebedeeld? Zijn ze bezoeker, consument, gebruiker, deelnemer of ook maker? Welke commonspraktijken duiken op in de Brusselse culturele en artistieke wereld?
debat
19:00
2020
24 sep

ENRICH - De waarde van de alternatieve munt

WORKSHOP: Speel ENRICH en ontdek hoe geld jouw gedrag verandert.
calendar
16:00
2019
19 dec

Eindpresentatie School of Commons

De deelnemers van de School of Commons presenteren vol trots hun afgelegd traject.
tussenstand
19:00
2019
3 okt

School of Commons avondschool

De School of Commons 2019 is momenteel volboekt! Je kan je nog steeds inschrijven op de reservelijst. Daarnaast worden je gegevens bewaard voor een volgende editie.
workshop
17:00
2019
27 mei

Cocreatie met DAS Amsterdam

Een klas van DAS Amsterdam komt op bezoek in Timelab.
workshop
9:00
2018
1 jun

Cultural and Creative Spaces and Cities

Een Europees project over commons in de culturele sector
Project
0:00
2018
1 jan

commons van barcelona naar gent

Hoe ver staat de commons-economie in Barcelona en in Catalonië?
Project
0:00
toon meer evenementen (6)