← Overzicht

Reclaiming Ownership

Je kunt ook besluiten om de deur niet open te doen, of je gaat naar buiten en verwelkomt alles wat je leert. 

Een groeiend bewustzijn 

Hoe groter en diverser de gemeenschap wordt, hoe meer je je bewust wordt van de noodzaak om de ongehoorde stemmen in acht te nemen, de autonomie van de groep te definiëren en macht te verdelen. Dit is een bewustzijn dat exponentieel groeide toen burgerparticipatie projecten steeds vaker op het programma stonden. En misschien meer specifiek: wat is de verantwoordingsplicht van de organisatie die de co-creatie faciliteert? Welke taal gebruiken we? Welke vragen stellen we? Welke verwachtingen hebben we? Waar voelen we weerstand? Hoe omarmen we het anders zijn en ontwrichting? We hebben het op de harde manier geleerd. Je kunt ook besluiten om de deur niet open te doen, of je gaat naar buiten en verwelkomt alles wat je leert. Als organisatie die deel uitmaakt van de kunstenscène in Vlaanderen en daarbuiten - maar eerlijk gezegd denk ik niet dat dit anders is dan enig ander bedrijf of organisatie die deel uitmaakt van het neoliberale paradigma - moeten we rekening houden met imago, positionering, netwerk, waarde en zogenaamde macht van wat wij beschouwen als een onvoorwaardelijke positie van de zwakken ten opzichte van de rijken (de markt).

 

Bovenal hebben we afgeleerd, afgeleerd en afgeleerd, om onze mentaliteit, gewoonte door gewoonte, te veranderen, de tijd te nemen en na te denken in de veilige omgeving van vertrouwen en geloof in elkaar.

Het ontwikkelen van een blauwdruk van een andere organisatie

Je voelt je verbonden met activisme, progressieve ideeën, verandering, beweging, strijd, geloof, maar je vindt niet de sleutel om contact te maken met mensen die leven met de ongelijkheid waartegen je vecht. Onderweg ontdek je een diepgaande reorganisatie van je eigen perspectief en mindset. Daar begon het proces van het ontwikkelen van een blauwdruk van een andere organisatie. Gaandeweg lijken de obstakels te groeien in plaats van te verdwijnen. We werden ons steeds meer bewust van onze vooroordelen en het rigide systeem dat verandering lijkt te voorkomen. We leerden over bewegingen, het delen van eigendom, het versterken van mensen. We doken in het beoefenen van Holacracy, Sociocracy, Deep Democracy en de vele tools die daarbij horen. We bestudeerden commons vanuit een historisch, antropologisch en stedelijk perspectief. We voelden de toenemende emoties bij het experimenteren met een gemeenschappelijk budget en de private toewijzing van middelen aan kunstenaars en makers. We zagen de machtsverschuiving in groepen die niet gereguleerd waren. We leerden deze spanningen te omarmen en ze te gebruiken als brandstof voor verandering. We ontdekten dat ‘goede ideeën’ geen goed startpunt zijn voor creatie, maar deze spanningen wel. We hebben geoefend als coach, met als doel om obstakels weg te nemen die mensen verhinderen aan hun macht te komen. We introduceerden gedistribueerd beheer en de kracht van de grondwet en rituelen van een organisatie. Bovenal hebben we afgeleerd, afgeleerd en afgeleerd, om onze mentaliteit, gewoonte door gewoonte, te veranderen, de tijd te nemen en na te denken in de veilige omgeving van vertrouwen en geloof in elkaar. Een ruimte die echt is en de verandering stimuleert door belichaming en het bewust worden van onze gewoonten.

Een nieuw experiment

In 2021 richten we ons op het vastleggen van deze gewoontes in de organisatie, in een open dialoog met de sprintersgroep van kunstenaars. Vanaf 2022 starten we met een nieuw experiment, waarbij we een parallelle nieuwe cirkel met artiesten opzetten en een programma van coaching en peer learning door het team.

Former sprinters, residents and observers: Andrew Paterson, Helen Milne, Gosie Vervloessem, Els Silvrants-barclay, Lena Skrabs, Wouter Huis, Ingrid Vranken, Frank&Robert Robert&Frank, Stephane Louis-Alexis Borel,  Cliona Harmey, Hana Miletic, Einat Tuchman, Yolande Van der Heide, Filip Berte, Vladimir Miller, Vasilis Niaros, Delphine Hesters, Eleonora Toniolo, Kai Lossgott, Caitlin Fisher, Paloma Sanchez-Palencia

Documenten

Mensen (6)

Evenementen (17)

2021
30 aug

Schrijfmarathon

OPROEP! Ben je een kunstenaar of organisatie, schrijf je voor het eerst aan een subsidiedossier en vind je het bos door de bomen niet? Schrijf je in voor onze tweedaagse schrijfmarathon!
calendar
9:00
2020
4 dec

Hoe versterken we de financiële veerkracht van de cultuursector? (ONLINE)

“We zaten grondig fout toen we de waarde van cultuur probeerden te vatten in groeicurves, het was een poging om legitimiteit te winnen in tijden van existentiële crisis.” - Evi Swinnen
calendar
14:00
2020
25 feb

[Sprint 2020] documenting commoning residencies

Every year, a sprint reflects on the past year of the organisation and defines questions and issues to be addressed in the future work. In a 4 days gathering the sprinters of 2020 will collectively work on strategies, tools and practices on the issue of documenting and communication.
calendar
10:00
2019
14 dec

RadiOnderhoud - uw hyper locale radio

- Breng een fm radio mee. - Wil jezelf ook iets uitzenden? Dat kan! Een lied dat je wil zingen, een muziekstukje dat je graag wil horen, een mededeling die je wil doen, een gedicht, een opsporingsbericht, een recept dat je wil delen, locale kennis die je wil verspreiden, je kan ook iemand meebrengen die je wil interviewen. Kom naar onze tijdelijke Radio Onderhoud studio in het Volkshuis (Spijkstraat 149)
buurt
10:00
2019
1 okt

The residency as a commons

Tijdens het Onderhoud van oktober tot december 2019 stelden de Sprinters in Timelab hun eigen residentie in vraag.
Project
9:00
2019
28 sep

Prototyping a residency as a commons

6 artists will climb the ramp of De Schuur. They will stay in the neighbourhood and become maintainers of space, people, nature, relations, ..
Project
23:00
2019
19 jun

[intro week] Commoning Residencies

Een groep internationale kunstenaars herontwerpt het residentieprogramma als een commons
kick-off
9:00
2019
15 feb

[Sprint 2019] an AIR is not a service

calendar
0:00
2018
18 dec

[Sprint 2018] AIR as a Commons

calendar
0:00
2018
18 aug

Zeljko Blace - Another Sport Is Possible

Wat is de broncode van 'uitsluiting en discriminatie' en hoe kunnen we deze hacken?
Project
8:00
2017
23 nov

[Sprint 2017] Commoning art residencies

calendar
8:30
2017
22 mei

[Sprint 2017] (Un)commoning Residencies

calendar
0:00
2017
1 jan

Sportcamp

Another SPORT is possible?!. * These are extraordinary times. Times of reinvention and mobilization. We have to reinvent systems, time and pastime, mobilize bodies, communities and structures.
Project
0:00
2017
1 jan

Sprinters

Former residents and people from Timelab’s broader artists network have gathered occasionally over the years. Since spring 2017, we invited them to take part in the yearly Sprint. We call them Sprinters.
Project
0:00
2016
18 nov

How do we save time?

Come as you are. Come late. Leave early. Come ready to relax.
Project
0:00
2013
17 apr

Dagen voor verzet

Klein verzet kan grote gevolgen hebben
Project
0:00
2012
1 jul

System error

In times of crisis artists take a stand
Project
0:00
toon meer evenementen (15)