← Overzicht

Redefining Cultural Space

 
In juni 2009 kwamen vier oprichters samen in een voormalige snoepfabriek in het stadscentrum om het eerste fablab in België op te zetten. Time Festival, een nomadische organisatie sinds 1989, transformeerde drastisch in Timelab door een makerspace te installeren voor meer dan 100 lokale makers en een reeks internationale artiesten in residentie. Hier begon onze pleidooi voor onafhankelijke culturele ruimte. 

Wrijving en activisme in de openbare ruimte

Ook al wisten we toen nog niet dat het meer dan 10 jaar zou duren om een ​​autonome ruimte te bouwen, het was een uitdagende reis om de balans te vinden tussen onze kernwerking als kunstenorganisatie en de dagelijkse behoefte aan ruimte waarbij veel obstakels op de loer lagen. Al snel werd duidelijk dat we niet alleen de grenzen van de gedeelde ruimte verlegden, maar ook de grenzen van de de organisatie zelf en het werkmodel. Het bezitten / claimen / hervormen van openbare, civiele en maatschappelijke ruimte vormde het debat om tot een tastbare arena. Tijd, ruimte en reflectie voor een samenleving in beweging werd onze missie. Tussen 2009 en 2013 verkenden we de openbare ruimte door middel van een reeks Bootcamps met internationale artiesten die de stad heroverden. 2014 was een keerpunt waar Niets is Verloren het jaarthema werd en waarin 7 co-gecreëerde projecten werden opgezet als prototype voor het vrijmaken van middelen in het publieke domein. Een voorbeeld is de productie op basis van openbaar beschikbare, ongewenste biologische bronnen, zoals gin van Japanse duizendknoop en stoofpot van Canadese ganzen.


Materialisatie van ruimte en mede-eigenaarschap

Niet veel later vormde een reeks debatten over ruimte (Spatial Series) het uitgangspunt van het project genaamd 33 years of space, met de nadruk op de vraag naar flexibiliteit van bouwen en bewustwording voor volgende generaties. Hoewel dit project gefocust was op materialen en architectuur, werd al snel duidelijk dat we een strategie nodig hadden waarbij eigenaren en gebruikers van de ruimte betrokken zijn. Beïnvloed door de theoretische heropleving van de commons, was NEST, een nieuw opgericht project van tijdelijke invulling, een voorbeeld van co-governance en het creëren van culturele ruimte zonder een top-down programma. NEST was een enorm succes en een krachtige ervaring voor meer dan 150 initiatieven die betrokken waren bij het opzetten van duizenden activiteiten in het voormalige bibliotheekgebouw van 6000 m² in het stadscentrum van Gent. Niet alleen als culturele vrije ruimte, maar ook als broedplaats voor impactvolle startups, genereerde dit project in 1 jaar tijd meer dan 50 nieuwe initiatieven en bedrijven.


Inclusieve ruimte

Al snel rees de vraag hoe je een ruimte als deze inclusiever kon maken. RSL op POST was onze volgende uitdaging. Hier ging de stad Roeselare een 3-jarige samenwerking aan met Timelab om een ​​gedeelde ruimte te coachen en te co-creëren waar kwetsbare mensen zich welkom konden voelen en mede-eigenaar van de ruimte konden zijn. Deze ervaring was hartverwarmend. We zijn zo dankbaar dat we deze kans hebben gekregen, die we gaandeweg met ons meedragen om Timelab om te vormen tot een autonome culturele ruimte in de stad Gent.
 

Wij zijn van mening dat de nieuwe ruimte vraagtekens moet blijven zetten bij en voorbeelden moet blijven tonen van mogelijke systemische veranderingen en wij geloven dat alle betrokkenen moeten blijven dromen over hoe culturele ruimte opnieuw gedefinieerd kan worden.


Vier fases voor het bouwen van flexibele ruimte

Welke ruimtelijke omgeving hebben we hiervoor nodig? Bij het ontwerpen van het nieuwe gebouw van Timelab hebben we 4 ontwikkelingsfases uiteengezet, afhankelijk van de duur van de impact van de genomen beslissingen. Deze oefening maakte duidelijk dat de omgeving het meest prominent is en de functie eigenlijk het laatste aspect waarmee rekening moet worden gehouden. Na 2 jaar werken in de buurt onder de tijdelijke naam De Schuur volgde de structurele renovatie, technieken en tenslotte de functie. Het resultaat is een ruimte die functioneel verbonden is met de buurt en een rol speelt in de transitie van de buurt, niet alleen door middel van een cultureel programma, maar door echte relaties.

Van safe space tot brave space

Drie jaar lang waren we bezig met bouwen. Staal, beton en bakstenen. Een open ruimte, symbolisch zonder muren moest de arena worden voor nieuwe vormen van samenwerking en samenleven. Een plek waar je graag vertoeft, waar je je veilig voelt en jezelf kan zijn. Een plek waar wrijvingen aanleiding zijn tot groei en het debat steeds open is. We bouwen aan een brave space waar we verantwoordelijkheid delen en dialoog aangemoedigen. 

Circulaire energiestromen

De 1800 m2 ruimte wordt gedeeld zonder te compartimenteren. We vertrekken van gedeelde ruimte en specifieke karakteristieken van de ruimte. Partners gebruiken de ruimte voor hun eigen activiteiten, maar deze ruimte blijft gedeeld. Iedere ruimte heeft zo haar voorschriften voor gebruik. Door het collectieve gebruik zijn ook de energiestromen collectief. We voeden het gebouw en de buurt met 151 zonnepanelen en 40.000 L regenwater opslag. We recupereren restwarmte en groeien een eetbare tuin. Hierdoor ontstaan een bijzonder gunstige context voor circulariteit, individuele bijdrage van eenieder en gedeelde winst in functie van een gedeeld doel.

In de afgelopen 10 jaar is Timelab uitgegroeid van een activistische benadering in het terugwinnen van de openbare ruimte tot een creator van ruimte die de gebruiker en bezoeker bewust maakt van de manier waarop we naar stedenbouw en architectuur kijken. In 2021 begint de volgende reis in het onderzoek naar hoe we in een elastische ruimte met gemeenschappelijke middelen en zonder binnenmuren kunnen samenwerken en -leven. Partners op deze reis zijn A2O architecten, Common Room, OVAM en Bouwmeester Team. Wij zijn van mening dat de nieuwe ruimte vraagtekens moet blijven zetten bij en voorbeelden moet blijven tonen van mogelijke systemische veranderingen en wij geloven dat alle betrokkenen moeten blijven dromen over hoe culturele ruimte opnieuw gedefinieerd kan worden.

Documenten

Mensen (21)

Partners (6)

Evenementen (37)

2021
20 dec

3 – Exuberance. An anatomy of kindness

Workshop 3 from the series hanafubuki*. Facilitating a texture of belonging
calendar
9:00
2021
13 dec

2 - Embodiment. Eagerly exploring the fabric of curiosity

Workshop 2 from the series hanafubuki*. Facilitating a texture of belonging
calendar
9:00
2021
6 dec

1 - Emergence. Gently facilitating physical and mental space

Workshop 1 from the series hanafubuki*. Facilitating a texture of belonging
calendar
9:00
2021
26 sep

Waterlab

Droom jij ook van een buurt sauna of welke andere vorm van gemeenschappelijk water kan jij bedenken?
Project
0:00
2021
1 sep

3D audio scape

Artist Duncan Speakman, together with animation artist-trainee Tiny Coopman and 3D/VR specialist Lucas Dewulf, experiment with an audio scape built upon different resources available at Timelab.
Project
0:00
2021
16 jun

Lezing Circulair Bouwen - 4 praktijkvoorbeelden

calendar
20:00
2021
26 mei

The Big Hole

Final review of the international master studio Maig24 design studio.
calendar
9:00
2021
17 apr

Monday Readings: Architectural Drawing

Monday Readings are a series of convivial situations to research our technological and infrastructural inter-dependencies. They bring our everyday technical encounters in conversation with theoretical and political thinking, by close-reading technologies as if they were texts, and vice versa.
calendar
14:30
2021
15 apr

berte & harmey - NUL PUNT WOLK

Bare Map Prototyping Process Preview
calendar
14:30
2021
1 apr

Brave Spaces

We ontwikkelen een blauwdruk van een open en flexibel beheermodel voor gedeeld ruimtegebruik. 
Project
0:00
2020
15 apr

berte & harmey - NUL PUNT WOLK

Kunnen we heden en verleden plotten op een kaart?
Project
0:00
2020
13 mrt

Mask Adam

De ontwikkeling van een persoonlijk masker voor iedereen tijdens de coronacrisis.
Project
0:00
2019
26 apr

[Studiedag] haal meer uit uw brownfield

In het Vlaanderen van morgen staan steden en dorpskernen sterk en gaan we slimmer om met open ruimte. Onderbenutte terreinen een nieuwe toekomst geven, is daarom ontzettend belangrijk. We delen onze kennis en expertise op het congres van OVAM en VLAIO.
debat
9:00
2018
1 jan

Pia Gruter - Mobile Air

Op 6,5 m2 leven en werken, dat is Mobile AIR, het Tiny House voor kunstenaars in residentie van Pia Gruter.
Project
0:00
2018
1 jan

Terug in Omloop

Sinds 2017 huist Timelab in een voormalige opslagplaats in de Kogelstraat te Gent. De ontwikkeling van de plek ontstond vanuit een artistiek onderzoek naar elastische ruimte.
Project
0:00
2017
27 okt

[debat] Spatial Series #6: LOGGING 33 YEARS OF SPACE

Deze zesde Spatial Serie zal focussen op het patroon van loggen als tool voor systemische transformatie.
calendar
20:00
2017
25 okt

[debat] Spatial Series #5: uncovering industrial heritage

Over de herbestemming van industrieel erfgoed
calendar
20:00
2017
19 okt

Ruimte

RUIMTE verbeeldt de zoektocht naar de vorm van het ongrijpbare achter wat onze ruimte vormgeeft.
Project
0:00
2017
11 okt

[debat] Spatial Series #4: space and social transformation

Ruimte en sociale transformatie
calendar
20:00
2017
1 jun

RSL op Post

Alles kan, niets moet, maar alles wordt samen afgesproken. We maken SAMEN van RSL Op Post een mooi verhaal. Burgers, verenigingen en organisaties kunnen er met alle ideeën terecht. De focus ligt op ontmoeten, maken, voeding en bewegen.
Project
0:00
2017
1 jan

Nest

De oude stadsbibliotheek in Gent krijgt een tijdelijke invulling tot het einde van 2017.
Project
0:00
2016
19 dec

[debat] SPATIAL SERIES #3: architecture activism

Kan een regelluwe ruimte voor experiment bijdragen tot kennis en vertrouwen in een nieuwe manier van ontwerpen, bouwen en bewonen?
calendar
19:30
Betalend
2016
30 nov

[debat] SPATIAL SERIES #2: radical democracy.

Bouwen vanuit de commonsideologie ​
calendar
19:30
Betalend
2016
18 okt

[debat] SPATIAL SERIES #1

Timelab en Archipel presenteren Spatial Series in De Punt, Gentbrugge
calendar
19:00
Betalend
2016
21 sep

Karen van der Perre - HAP

Distributie van goederen en diensten in de binnenstad. Het is een bekend knelpunt en een complexe kwestie voor veel hedendaagse steden. De inefficiënte individuele transporten met vervoermiddelen die niet aangepast zijn aan de binnenstad zorgen voor veel problemen en hinder in de stad. HAP stelt een P2P distributienet voor dat deze logistieke knoop moet helpen ontwarren
Project
16:19
2015
1 jan

Future of City Labs

Hoe ziet een city lab eruit?
Project
0:00
2015
1 jan

Adem

Ook benieuwd naar de fijnstofconcentratie op weg naar werk of school?
Project
0:00
2014
1 jun

33 years of space

Het project ‘33 years of space’ draaide rond het ontwikkelen van een bouwprotocol voor een samenleving in beweging.
Project
0:00
2014
1 jan

Daniela Dossi - Service Encounters

Onverwachte leercircuits ondersteunen in een buurt
Project
0:00
2014
1 jan

Niets is verloren

Wat als we nu net die planten en dieren zouden eten die vandaag verdelgd of verspild worden?
Project
0:00
2012
1 sep

Kaffe Matthews - The swamp that was

De Britse geluidskunstenares Kaffe Matthews was in residentie in het voorjaar van 2012 en creëerde een mobiele stadscompositie om uit te voeren met de fiets:
Project
14:34
2012
1 sep

Duncan Speakman - When words no longer guide us

Een project van Duncan Speakman
Project
0:19
2011
1 jan

Geert-Jan Hobijn - Yokomono pro

Van lawaaioverlast naar een autoconcerto - een project van Geert-Jan Hobijn.
Project
18:19
2011
1 jan

Karen Van der Perre - Het bezielde landschap

Een project van Karen Van der Perre
Project
12:19
2011
1 jan

Duncan Speakman - Shortfilms for You

Een serie audiokortfilms door Duncan Speakman
Project
9:00
2011
1 jan

Bezielde Landschap

Een project van Karen Van der Perre
Project
0:00
2010
1 jan

Nikolaus Gansterer - Traces of Spaces

Nikolaus Gansterer legt bewegingen vast op papier.
Project
9:00
toon meer evenementen (35)