← Overzicht

Flexibele en elastische ruimte: Hoe kunnen we open, culturele, productieve en toekomstbestendige ruimte in de stad creëren?

RUIMTE is een plek in Gent. Een tussenruimte in de stad waar gebalanceerd wordt, waar het regeneratief proces van het stedelijk metabolisme zichtbaar plaatsvindt. En dit zowel economisch, ecologisch als sociaal. Een plek waar makers elkaar ontmoeten en de lokale maakbedrijvigheid vorm krijgt. Waar innovaties ontkiemen en artistieke reflecties leiden tot duurzame ontwikkeling.
Vanaf 1 september 2017 vind je het makerslab van Timelab in de Kogelstraat 34. Van hieruit werd een onderzoek gestart naar een permanente plek, ontstaan vanuit de dynamiek van de bewoners in de buurt. 
Om dit project te begeleiden werd door de Vlaamse Bouwmeester een regisseursrol toegekend. Deze rol werd opgenomen door Jan Leyssens en Daniela Dossi. 
Jan Leyssens (Regenerative Design bvba) was 3 jaar programmamaker bij Plan C en werkt al jaren als procesbegeleider in design thinking en systeemdesign. Hij is al jaren Timelab PRO en kent de werking en community.
Daniela Dossi is social designer en vooral actief in participatietrajecten voor stadsontwikkeling. Daarnaast is haar werk Micro Utopias, Service Encounters Gentbrugge en het recente werk bij Manoeuvre met de vrouwen van Made By Oya sprekend voor haar aanpak. 
In aanleiding van dit project vond 33 years of Space plaats dat met Spatial Series een reeks lezingen op zet met architecten, ontwerpers en stadsbewoners. De tentoonstelling die de verschillende sporen verbindt, het onderzoek inzichtelijk maakt en vragen herformuleert vond plaats eind oktober 2017 in de Kogelstraat 34. 

Een filmpje voor en na rennovatie: https://vimeo.com/271985985

Documenten

Mensen (71)

Partners (6)

Evenementen (7)

2019
26 apr

[Studiedag] haal meer uit uw brownfield

In het Vlaanderen van morgen staan steden en dorpskernen sterk en gaan we slimmer om met open ruimte. Onderbenutte terreinen een nieuwe toekomst geven, is daarom ontzettend belangrijk. We delen onze kennis en expertise op het congres van OVAM en VLAIO.
debat
9:00
2017
27 okt

[debat] Spatial Series #6: LOGGING 33 YEARS OF SPACE

Deze zesde Spatial Serie zal focussen op het patroon van loggen als tool voor systemische transformatie.
debat
20:00
2017
25 okt

[debat] Spatial Series #5: uncovering industrial heritage

Over de herbestemming van industrieel erfgoed
debat
20:00
2017
11 okt

[debat] Spatial Series #4: space and social transformation

Ruimte en sociale transformatie
debat
20:00
2016
19 dec

[debat] SPATIAL SERIES #3: architecture activism

Kan een regelluwe ruimte voor experiment bijdragen tot kennis en vertrouwen in een nieuwe manier van ontwerpen, bouwen en bewonen?
debat
19:30
Betalend
2016
30 nov

[debat] SPATIAL SERIES #2: radical democracy.

Bouwen vanuit de commonsideologie ​
debat
19:30
Betalend
2016
18 okt

[debat] SPATIAL SERIES #1

Timelab en Archipel presenteren Spatial Series in De Punt, Gentbrugge
debat
19:00
Betalend
toon meer evenementen (5)