← Overzicht

Materialenlab

Materialen in industriële massaproductie zorgen voor overmatig verbruik van grondstoffen en het merendeel is na gebruik moeilijk te verwerken en schadelijk voor het milieu. Het materialenlab ontwikkelt circulaire materialen en systemen voor lokale productie, verwerking en hergebruik. Door reststromen lokaal te verwerken tot duurzame grondstoffen en materialen kunnen we de impact drastisch verminderen en makers ondersteunen in een duurzame toekomst. Kennis hieromtrent wordt gereproduceerd en gedeeld ten dienste van kleinere en minder belastende productiehubs in de stad.
Hier doen we R&D rond kleinschalige productie voor een circulaire economie in de stad. Binnen een netwerk van (inter)nationale partners wordt kennis uitgewisseld en samengewerkt rond specifieke materialen maar ook rond het systeem van decentrale, lokale ontwikkeling. Zo verzamelen en verspreiden we de know-how om zulke materialen te produceren en ondersteunen we andere organisaties om dat ook te doen. Kennis van partners wordt hier ook verzameld en gedeeld. Knotplex is het eerste project van het Materialenlab. Makers en partners kunnen zelf spaanplaten fabriceren met circulaire materialen in de productie unit. In de showroom kan men Knotplex producten bezichtigen die hier en bij partners ontwikkeld zijn. 
Knotplex is een vezelplaat op basis van Japanse Duizendknoop, een invasieve exoot. Deze plant is schadelijk voor infrastructuur en ecosystemen, ze woekert in heel Europa en is onderworpen aan een uitroeiingsprogramma met strenge richtlijnen. Zo gebruiken we een lokale grondstof en dragen we bij aan de verweking van het restmateriaal. Het concept is ontsproten uit de vaststelling dat in ons lab veel houten platen worden versneden om prototypes en functionele voorwerpen te maken. Hierdoor houden we ook veel afval over en daarom willen we een product ontwikkelen dat lokaal geproduceerd, gerecycleerd en gecomposteerd kan worden.

 

Volg ons op instagram met #knotplex

Mensen (7)

Partners (5)

Evenementen (3)

2020
21 feb

Werksessie Tapeloom

Er wordt verder gewerkt aan de Loom door het team makers van Materialenlab.
meeting
9:30
2020
19 feb

Werksessie Tapeloom

Er wordt verder gewerkt aan de Loom door het team makers van Materialenlab.
meeting
19:00
2019
5 jun

[Kick Off] Knotplex Challenge

Zoek de ideale samenstelling voor knotplex, het duurzaamste materiaal voor al jouw prototypes op de lasercutter
kick-off
19:30
toon meer evenementen (1)