← Agenda

woensdag
25 okt

[debat] Spatial Series #5: uncovering industrial heritage

debat
20:00 - 21:00
Gratis

Hoe kunnen vervallen industriële gebouwen een katalysator worden voor de buurt?

Ze genieten meestal niet van de romantische connotatie die andere ruïnes vaak toegedicht krijgen. Men vindt ze lelijk en storend. Ze trekken vandalisme aan en halen de kwaliteit van de buurt naar beneden. Toch kunnen de opgeknapte fabriekspanden de start zijn voor een nieuw hoofdstuk voor de wijk. Ze bouwen voort op de geschiedenis van de plek en voegen een laag toe.

a2o toont aan hoe je op een slimme manier met industrieel erfgoed kan omgaan. Ze brengen geen theoretisch verhaal, maar tonen met praktijkvoorbeelden uit hun werk hoe de vaak verborgen potentie van vervallen fabrieksgebouwen kan blootgelegd en benut worden.

ism Archipel vzw

Spreker: Frederique Hermans*

*Frederique Hermans is architect bij a2o en aangesteld als architect voor de renovatie van het pand in de Kogelstraat 34.  

Spatial Series: is een reeks debatten over architectuur als metafoor voor sociale transformatie. Over infrastructuur als een vorm van disectonomie van de oude norm. Over bouwen als een uitnodiging voor hack-bare architectuur. De lezingenreeks vindt plaats i.h.k.v. een bouwproject genaamd 33 years of space (33yearsofspace.org). Een samenwerking met Archipel vzw.

33 years of space: is een bouwprotocol voor een samenleving in beweging. Het protocol omschrijft een programma dat kan groeien en inkrimpen volgens relatieve grootorde.

We vertrekken van deze formule:

8% ontmoeting- en coworking ruimte

25% prototyping lab

8% productieatelier 

16% common ground

16% ateliers voor partners

verbonden door 27% tussenruimte.

meer hierover, zie: 33yearsofspace.org 

debat
20:00 - 21:00
Gratis